torstai 11. syyskuuta 2014

Beatles - Rubber Soul & vänkyröiden oikaiseminen

Seuraava postaus on alunperin julkaistu Hifiharrastajat-forumilla 25. tammikuuta 2011: 

Esipuheeksi pari sitaattia tammikuun 20. päivän postauksista:
Nyt on paistumassa yksi niistä kiekoista, joiden vänkyräisyys on minua kaikkein eniten harmittanut, Beatlesin Rubber Soulin ns. loud cut -versio mutta siitä kerron lisää parin tunnin päästä kun on kypsä.
Tuosta ei kyllä tullut kuuntelukelpoista, ei niin että se sitä olisi ennen paistoakaan ollut mutta laitetaan vielä toiselle kierrokselle. Mitä muutahan tässä ei ole menetettävissä kuin aikaa.
Kyseessä oli siis Beatles ja harvinainen loud cut -versio Rubber Soulista, matriisinumerot XEX 579-1 / XEX 580-1. Tänään pistin sen prässiin toisen kerran mutta ei se siitä enää juuri parantunut enkä usko että kolmatta kertaa kannattaa yrittää. Sen verran lämpövääristymää siinä oli. Yritän silti lähipäivinä vielä soittoa Shuren V15 III:lla. Sen seurantakyky on rasioistani paras ja jos se ei selviydy niin sitten tuskin mikään. Harmi sinänsä, olkoonkin että albumin tämä versio ei lopultakaan ole se minkä Beatles halusi julkisuuteen. Tämän ensipainoksen jälkeen tehtiin uudet matriisit, joissa soundi oli korjattu sellaiseksi kuin sen nyt tunnemme ja tuo korjattu version löytyy myös levyhyllystäni, joten joskus pitäisi vartavasten vertailla niiltä osin kuin tämä loud cut -kopioni on soitettavissa.

http://thebeatles-collection.com/wordpress/2011/07/16/rubber-soul-parlophone-pmc-1267/
 http://forums.stevehoffman.tv/threads/listening-to-the-rubber-soul-loud-cut.29460/

Jatkoa 26. tammikuuta:  

Testi suoritettu ja läpäisty. Soi siis lähes läpi Luxor 4221 pyörittimellä ja mainitulla Shuren rasialla. Vain B2 eli Girl heittää muutamassa kohdassa neulan urasta. Aika hurjan näköistä silti. Rasia tekee melkoisen sivusuuntaisen nykäyksen joka kierroksella levyn alkupuolella ja tasaantuu sitten suunnilleen kunkin puolen ensimmäisen kolmanneksen jälkeen. Jos kerran selviytyi tästä niin luultavasti myös aiemmin mainittu Stonesin Around and Around soi läpi tällä rasialla.

Ja vielä vähän lisää, pääosin uutta 11.9.2014 -tekstiä:

Tuosta vinyylien oikaisuprässistä oli paljon puhetta näissä tammikuun 2011 postauksissa. Kyseessä on Hifiharrastajat ry:n omistama laite, joka on jäsenmaksunsa maksaneiden lainattavissa. Se on hyvin kallis, useampia tuhansia euroja, joten harva sellaista omakseen ostaisikaan. Mitään nopeaa hommaa sen käyttö ei ole. Yhden vänkyrän oikaisussa kuluu 3-5 tuntia ja usein prosessi on toistettava kerran tai kaksi ja jos levy on taipuessaan menettänyt muutenkin muotoaan, esim. auringossa vääntyessään myös hieman vääristynyt eli vaikkapa vähän "venynyt", niin tällöin ei täydelliseen tulokseen voine päästä. Minulla oli myös yksi kiekko joka oli alkanut muuttua vinyylikulhoksi ja oikaisuyrityksen jälkeen se näyttää reunasta suoralta mutta noin parin sentin etäisyydelle reunasta muodostui ympäri levyn joukko loivia kupruja (tai kuoppia riippuen siitä miltä puolelta katsellaan). Tuo oli ensimmäisiä kokeilujani oikeasti toivottoman oloisella kiekolla ja sellainenhan se osoittautui olevankin.

Vielä pari kuvaa, työn alla juuri tuo Rubber Soul:

















Ja lorun lopuksi, äskettäin, kesällä 2014 sain vihdoin hankittua lähes moitteettoman loud cut -version melko järkevään hintaan. Me happy!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti