lauantai 16. elokuuta 2008

Lisää Luxoria osa 2

Luxor 4221:n testaus ja tutkiminen jatkuu. Otin sen työpöydälle, tutkin hieman pyörityskoneistoa ja otin muutaman valokuvan.


Isompi kuva


Isompi kuva


Isompi kuva


Isompi kuva


Isompi kuva


Isompi kuva

Näissä siis ensin yleiskuva ja sitten sama levylautanen pois nostettuna. Kahdessa seuraavassa on vetohihna ja välipyörä sellaisena kuin ne näkyvät nostamatta sisempää lautasta pois tieltä. Olisin nostanut mutta sitä pitää kaksi korvaketta joiden ruuvit olivat niin tiukalla että en saanut niitä hievahtamaankaan. Täytynee hankkia parempia työkaluja. Seuraavana äänivarsi nähtynä takaviistosta. Näyttää siltä että VTA ei ole ainakaan helposti säädettävissä. Viimeisessä kuvassa vielä soittimen valmistusnumerolaatta tai pikemminkin -tarra.

Tätä kirjoittaessani olen pyörittänyt Luxorilla musiikkia. Nyt on toinen albumi menossa eikä vielä ole ilmaantunut mitään korvinkuultavaa ongelmaa mutta katsotaan. Joka tapauksessa olen paikantanut varaosalähteen eli vanhan tutun Svalanderin Ruotsissa. Pistän tilauksen vetämään kunhan tiedän mitä tarvitsen, uuden hihnan nyt ainakin.

Ja sitten muutama sana siitä tulossa olevasta Luxorista. Olen luultavasti tunnistanut sen pyörityskoneiston alkuperän. Sen moottori muistuttaa suuresti saksalaisen Perpetuum Ebnerin 60-luvun pyörittimissä (esim. tässä) käytettyä. Näissäkin oli lyhyt hihna, joka edelleen pyöritti välipyörää. Kuinka samanlainen tämä Luxor on, siitä en vielä ole täysin varma koska en ole nähnyt valokuvia päältä ilman levylautasta.

Perpetuum Ebnerin kuvitettu varaosaluettelo (täällä kuvia PE:n moottoreista)

Lopuksi vielä pari linkkiä Luxorin historiaan:

Defunct Audio Manufacturers
Sagan om Luxor
HIFI4ALL.DK Forum (pohjoismaisilta forumeilta löytyy varmaan lisääkin kunhan ehdin etsiskellä)

torstai 14. elokuuta 2008

Lisää Luxoria

Luxor 4122 on tänään ollut kestotestissä eli on soitettu neljä albumia peräkkäin ja olen löytänyt ongelmakohdan. Toisen kuuntelemani albumin b-puolella alkoi nopeus heittää, ainakin kuullostaa siltä. Koska kyseessä oli outo ennen kuuntelematon levy laitoin pyörimään taatusti tutun eli Dire Straitsin ensialbumin ja aivan totta, pyörimisnopeus heittää tai pikemminkin vaihtelee. Epäilen syyn löytyvän moottoria ja välipyörää yhdistävästä hihnasta, se kun vaikutti jo kauan sitten parhaat päivänsä nähneeltä. Tutkin asiaa tarkemmin viikonloppuna ja otan samalla pari valokuvaa laitteen sisuskaluista. Sitten täytyy alkaa jahdata sopivaa uutta hihnaa. Jos ei löydy niin vahinko ei ole suuri sillä se mainittu tarjous, josta en voinut kieltäytyä oli nolla euroa. Sain siis soittimen ilmaiseksi.

Tulossa on toinenkin Luxor, malli on myyjän mukaan HF-153 ja ostettu HuutoNetistä:

http://huuto.net/fi/showitem.php3?itemid=84355475

Kiinnostukseni herätti tuhti ulkomuoto ja Lencon mieleen tuova ilmiasu. Äänivarsi onkin sama kuin Lencon mallissa L70 60-luvulla. Pyörityskoneisto ei kuitenkaan muistuta mitään Lencoa, josta olen sisäkuvia löytänyt. Välipyöräveto tässä kuitenkin on mutta sen täsmällinen toimintaperiaate ei käy ilmi myyjän lähettämistä kuvista joten lisätietoa siitä myöhemmin. Kiintoisaa sinänsä että tuo 4122 puolestaan näyttää päällisin puolin Philipsiltä mutta ulkoasu on Philipsin valmistamasta äänivarresta johtuva illuusio. Sisuskaluja en siis ole Philipsin tuottamiksi tunnistanut.

Tämä tulossa oleva Luxor on hyvin obskuuri laite. En onnistunut löytämään siitä yhtään mitään tietoa eli varsinainen sika säkissä mutta ilmeisesti aika mielenkiintoinen sika...

tiistai 12. elokuuta 2008

Lisää levysoittimia

Tänään tuli taloon kuvissa näkyvä peli kun oli niin hyvä tarjous että en mitenkään voinut kieltäytyä. Uusi perheenjäseneni on ruotsalainen Luxor 4221 vuodelta 1974. Mistään huippulaitteesta ei ole kyse mutta ei mistään romustakaan. Laite on oman aikakautensa hifi-lähtötasoa. Teknisesti se osoittautui varsin mielenkiintoiseksi. Äänivarsi on ilmeisesti peräisin Philipsiltä ja alunperin epäilin että pyörityskoneistokin olisi mutta nyt en ole enää ihan varma. Aikakauden Philipsit olivat käsittääkseni hihnavetoisia mutta tämä näyttäisi olevan yhdistelmä hihna- ja välipyörävetoa eli levylautasen alta löytyy lyhyt hihna joka pyörittää pientä välipyörää joka puolestaan pyörittää levylautasta (tai pikemminkin pientä sisälautasta jonka päällä on varsinainen levylautanen) vähän Thorens TD124:n tapaan. Äänirasia on Shure M75MB Type 2.

Luxor 4221

Klikkaa isommaksi

Luxor 4221 - äänivarsi

Klikkaa isommaksi

Uskaltauduin pyöräyttämään sillä muutaman redundantin vinyylin ja ensimmäiset kuulohavainnot olivat varsin kelvolliset. Säädöt on kuitenkin vielä tarkistettava, varmistettava että soitin on vaaterissa ja mahdollisesti vaihdettava toinen rasia kun en tuon Shuren kunnosta voi olla sataprosenttisen varma. Nurkista löytyy käyttökuntoisena Pickering XV15/625E ja Shure V15 III, joita kokeilen. En tiedä kuinka pitkäikäinen tämä peli tulee taloudessani olemaan mutta toistaiseksi se täyttää vinyylisoittimelle varaamani paikan makuuhuoneeni laitteistossa vanhan NAD:in ja AR-seiskojen seurassa.