lauantai 22. elokuuta 2009

Laitetelineitä

Heinäkuussa organisoin musiikkihuoneen uuteen uskoon. Levysoitinalustana toiminut vanha ompelukonepöytä sai lähteä ja tilalle tuli kaksi vanhaa ja kohtuullisen halvalla hankittua laitetelinettä, tämmöiset:



Hyllytasoista yksi on graniittia ja loput puuta, muutama sen verran käyristyneitä että eivät kelpaa laitteiden alle. Päällimmäisten tasojen alla on piikit ja muut lepäävät pienten kolmikulmaisten metallilevyjen päällä.

Tähän hankintaan oli "ostin kun halvalla sain" -perustelun lisäksi muitakin syitä. Garrard oli ompelukonepöydän päällä liian herkkä ulkoisille häiriöille. Kaikki vähänkin isommat tömähdykset kuuluivat kaiuttimista ja ajattelin että jomman kumman telineen kanssa pääsisi ehkä pienellä modaamisella parempaan lopputulokseen ja lopulta pääsikin mutta alkuun ei näyttänyt hyvältä. Laitetaan tähän kuva kokonaisuudesta ja jatketaan sitten:



Isompana

Kun tarkastelin telineitä havaitsin että toisen jalkojen pohjassa oli kuuden millin kierteet, toisessa vain muoviset tulpat. Niinpä laitoin kierteisiin Soundcaren Super Spiket, ylimmäksi tasoksi graniittilevyn piikkien päälle ja virittelin Garrardin paikalleen. Pikainen koekuuntelu paljasti että tilanne ei parantunut vaan paheni. Niinpä aloin miettiä suunnitelmaa B. Graniittilevy piti saada eristettyä muusta telineestä. Olin kesäkuussa ostanut neljä sorbotaanista valmistettua eristysjalkaa, joita olin käyttänyt cd-soittimen alla. Vaihdoin ne piikkien paikalle ja ihme tapahtui. Nyt voin vaikka hypätä tasakäpälää telineen vieressä levyn soidessa eikä mitään ylimääräistä kuulu. Naputtelin myös telinettä ruuvimeisselillä ja ylimääräistä kuului vasta sitten kun aloin koputella itse graniittitasoa. Olen siis toistaiseksi tyytyväinen. Laitetaan vielä pari kuvaa lisää:



Isompana



Isompana

Olen suunnitellut telineiden jatkomodaamista. Puiset hyllytasot voisi kauttaaltaan korvata soveliaasta kivimateriaalista valmistetuilla jos jossain lähiseudulla (Pirkanmaalla) saa teetettyä sopivaan hintaan ja noita sorbotaanijalkoja voisi kokeilla kaikkien hyllyjen alla. Toisaalta osa hyllyistä tulee varmasti jatkossakin palvelemaan pelkkinä lehtihyllyinä ja toisen telineen päällä olevan Luxorin omat jalat on jo kauan sitten korvattu sorbotaaninpaloilla joten mitään akuuttia kiirettä ei ole.