perjantai 14. marraskuuta 2008

Väliaikatietoja



Plintti Delphoniin on puutöiden osalta valmis ja saapui eilen. Viikonlopun ohjelmassa olisi sitten asennusta ja säätöä. Onnistuin hankkimaan äänivarren pariksi vielä Decca Microliftin 60-luvulta. Olisin halunnut Ortofonin alkuperäisen, sellaisen joka kiinnitetään itse äänivarteen jotta ei tarvitsisi porata reikiä runkoon, mutta on tosi harvoin saatavilla ja maksavat naurettavia (tämä esimerkiksi). Deccassa on sen verran leveä pohja että se näyttäisi olevan kiinnitettävissä jollain tarrasysteemillä, saa nähdä onnistuuko tarpeeksi tukevasti vai pitääkö kumminkin tehdä ruuvinreikiä.

Niin tosiaan, meinasi unohtua, rasiasta en ole vielä päättänyt mitään lopullista mutta Denon DL-103 tuntuu aika ilmeiseltä rasialta vintagehalkoon ja kokeilen myös nyt Garrardissa olevaa DL-102:ta mikä onneksi käy melko vaivattomasti kun rasiakelkat ovat suoraan vaihtokelpoiset. Ortofon SPU olisi komea ja luonteva valinta. Kaikissa näkemissäni Delphon-kuvissa taitaa olla Ortofonin varsi ja sen päässä jokin versio SPU:sta mutta budjetti ei semmoiseen veny millään. Parin vuoden päästä pitäisi tilanteeni olla taloudellisesti parempi joten mietin asiaa uudelleen silloin. Nyt ei ole varaa harrastaa ihan niin isolla rahalla.

sunnuntai 9. marraskuuta 2008

Soul Survivors

Laitetaanpa vaihteeksi jotain, joka liittyy tämä blogin otsikkoon eli Vinyyliarkeologiaa. Kaivoin esille kauan hallussani olleita ja vähälle soitolle jääneitä vinyylejä ja löytyi tämmöinen:

Soul Survivors - Take Another Look (Atco SD 33-277)



Huomaan ostaneeni tämän Valintatalon cutout-laareista seitsemäntenä elokuuta vuonna 1979 eikä minulla ollut enää mitään muistikuvaa kiekolta löytyvästä musiikista. Tuskin olen kuunnellut tätä 29 vuoteen. Niinpä pesukoneeseen ja levylautaselle ja mitä löytyi. Löytyi soul-vaikutteista rock-musiikkia joka ensiksi toi mieleen sellaiset aikalaiset kuin Iron Butterfly ja Vanilla Fudge. Oli hieman epätasaista tavaraa, muutama hieno raita mutta myös muutama joista ei kuuntelun jälkeen jäänyt mitään käteen.

Kaivelin hiukan internettiä ja kirjallisuutta ja opin että kyseessä on philadelphialaisen muutaman hittisinglen julkaisseen ryhmän toinen pääasiassa Muscle Shoalsin legendaarisilla studioilla äänitetty albumi vuodelta 1969. On huhuiltu että kitarahommissa olisi ollut apuna muuan Duane Allman mutta levyn tuottaja Rick Hall on sen ehdottomasti kieltänyt. Mainittakoon vielä että Allmusic mainitsee tuottajiksi Kenny Gamblen ja Leon Huffin mutta kansitekstien mukaan he ovat vastuussa ainoastaan kahdesta New Yorkissa äänitetystä piisistä.

Kaikenkaikkiaan melko kiintoisa äänite. Näiden vuosien vinyylikerrostumiin täytynee lähipäivinä perehtyä lisääkin.