sunnuntai 15. helmikuuta 2009

Kiepit ja klampit

Viimeksi kuluneen viikon aikana olen hemmotellut Garrard 301 soitintani muutamalla lisävarusteella. Syksyn hifimessuilla Hifiharrastajat ry:n huoneessa minulle suositeltiin levylautasen ympärille pujotettavia vaimennusrenkaita vähentämään lautasen soimista. Pakko oli ostaa kun halvalla sai:





Olen viimeisen vuoden ajan kokeillut myös erilaisia klamppeja ja painoja vaihtelevin tuloksin. Michelin klampin havaitsin ainakin Garrardissa enimmäkseen hyödyttömäksi. Minun korviini ei ainakaan parantanut lopputulosta. Olen käyttänyt sitä ainoastaan silloin kun joku levy on niin taipunut että sen puristaminen suoraksi lautasta vasten ei millään muulla keinolla onnistu. Tällöinkin on poistettava Garrardin paksu kuminen levymatto (seuraava parannuksen kohde?) jotta keskitapin pituus riittäisi. En myöskään kauheasti pidä klampin kierrekiinnityksestä. Se on väännettävä aika tiukalle jotta se oikeasti pitäisi, ainakin Garrardin keskitapissa, ja tällöin sen irrottaminen on hankalaa ja hieman vaarallisen tuntuista. Ei siis lopullinen ratkaisu.

Sitten on hallussani kaksi painoa. Toinen 750 grammaa painava pronssinen mötikkä ja toinen kevyempi ja läpimitaltaan pienempi alumiininen. Molemmat ovat varsin kelvollisia enkä havaitse suuria äänellisiä eroja kummassakaan. Painavamman ongelmana on se että sen läpimitta on niin suuri että Garrardin Orsonic-rasiakelkka kolahtaa siihen kiinni levyn päättyessä ja heittää neulan pois lopetusurasta. Kevyempi on oikein hyvä mutta siis keveytensä takia ei juuri auta taipuneiden levyjen soittoa.





Toistaiseksi paras ratkaisu löytyi aivan vahingossa viikko sitten satunnaisen eBay-surffauksen yhteydessä:









Kyseessä on japanilainen Orsonic DS-200G klamppi. Siinä on holkki joka avautuu ja sulkeutuu klampin päällä olevasta painikkeesta ja tuottaa hyvin tiukan puristuksen. Klampin pohja on kumia tai jotain kumin kaltaista materiaalia. Olen tapani mukaan kykenemätön antamaan mitään audiofiilistä kuvausta sen vaikutuksesta ääneen mutta jonkinlaista selkiytymistä olin havaitsevinani. Onko se sitten todellista tai psykologista, se on toinen juttu, mutta jos minusta kuulostaa hyvältä niin silloin minä olen tyytyväinen. Kenenkään muun ei tarvitse.

Hintakin oli kohtuullinen ja myyjällä (osoite Havaijilla ja postitus Japanista) näyttäisi olevan näitä enemmänkin. Niinpä, jos kiinnostusta on niin ostakaa niin kauan kuin varastoa riittää. Näitä ei tule lisää sillä valmistaja on tiettävästi kadonnut maan päältä jo vuosia sitten. Tästä klampista on myös isompi ja painavampi versio Orsonic DS-500G mutta se on huomattavasti harvinaisempi ja vaikeasti löydettävä ja näin ollen myös kalliimpi. Samoin tuotti Orsonic hyvässä maineessa olevia rasiakelkkoja, jollaisen jo omistankin (näkyy kuvassa ylempänä) ja joita sittemmin on tietääkseni markkinoitu myös Clearaudion ja Philipsin logoilla.

Semmoista. Täytyy mennä klamppaamaan Garrardiin joku hyvä monoäänite...