lauantai 30. elokuuta 2014

Kuvia, vihdoinkin

Seuraava postaus on alunperin julkaistu Hifiharrastajat-forumilla 21. marraskuuta 2010:

Kääntyi se kaapeli viimein esille. Nyt sitten niitä kuvia, laatu tosin ei ole kovinkaan kehuttava. Aluksi yleisnäkymä:



Isompana

Laitteisto seuraavanlainen, vasemmalta oikealle ja ylhäältä alas:

Garrard 301 / Slatedeck / SME 3012 II / Denon DL-103 piikitetyllä Ikean Lack pöydällä
Quad II pari
Quad 44 etunen, sen vieressä Denon AU-320 stepup-muuntaja ja takana Lehmann Black Cube Statement RIAA-korjain
Cambridge Audio Azur 640C cd-soitin
Aiwa R22 viritin
Aiwa AD-S950 kasettidekki
Luxor HF-153 / Lenco L70 -äänivarsi / Denon DL-102
Dual 1010F / Shure M75
Luxor 4221 / Shure V15 III
Laitetelineet tuntematonta valmistetta, oikeanpuoleisen alla Superspike-piikit
Quad ESL -kaiuttimet

Kaikki äänilähteet ovat kytkettävissä laitteistoon samanaikaisesti joskin alimmainen vinyylisoitin on irrallaan ja odottaa makuuhuone/työhuoneen lopullista sisustamista siirtyäkseen sinne.

Sitten vinyylihyllyt:



Isompana

Käsittävät kaksi kappaletta Ikean isointa Expedit-mallia ja sisältävät noin 3100 vinyyliä ja läjän musiikkikirjoja.

Ja vielä toinen seinä:



Isompana

Etukulmassa näkyy hieman kuuntelusohvaa joka saattaa korvautua myöhemmin muutamalla mukavalla nojatuolilla. Kaiuttimien ja sohvan välissä ei ole muuta kuin paksuhko villamatto ja vasemmalla näkyvä pieni pöytä. Kirjahylly, joka jatkuu myös sohvan taakse, sisältää akustointielementtejä, joita myös kirjoiksi kutsutaan.


Putkiremontti oli omalta osaltani jo takana mutta häiritsi silti ajoittain elämänmenoa kuten mm. 28. marraskuuta:


Olisi kova musiikinkuunteluinto päällä mutta juuri kuunteluhuoneen alapuolella taloyhtiön saunatiloissa yksi remonttimies painaa hommia vasaran ja porakoneen kanssa niin että lattiat tärisevat. Sinänsä hyvä että töitä tehdään, noiden tilojen remontointi kun on myöhässä ja jouluksi pitäisi olla valmista mutta pahus nyt kuitenkin...

Pakolaiselämää, osa 2

Seuraava postaus on alunperin julkaistu Hifiharrastajat-forumilla 22. syyskuuta 2010:

Nyt ollaan niin pitkällä että ensi perjantaina pitäisi remontin olla valmis minun osaltani poislukien muutamat pienehköt sähkötyöt ja patteriventtiilien säätö. Suljettujen ovien takana olevat tilat ovat pölyyntyneet vähemmän kuin pelkäsin mutta avoimet kyllä sitäkin enemmän. Paikalle jääneet tavarat ovat kuitenkin olleet hyvin suojattuina eikä mitään vahinkoja näytä tapahtuneen. Jos kaikki on OK perjantai-iltana niin muutan koiran kanssa takaisin joskus ensi viikon puolivälissä ja varastossa olleet romppeet ja pakolaiskämpässä olleet musiikkilaitteet noudan takaisin sitä seuraavana viikonloppuna.

Sitten kuluukin jonkin verran aikaa ennen kuin Quad/Garrard-laitteisto on taas iskussa sillä ennen sitä on melkoisesti sisustustöitä ja lukemattomien pakkauslaatikoiden purkua. Pääasia kuitenkin, että tämä kauan odotettu ja pelätty ja koko kuluvan vuoden ajan elämää varjostanut prosessi on loppusuoralla.

Ja 1. lokakuuta, ei mikään käynyt kuten oli suunniteltu:

Tietenkin aikataulu petti eli lähes valmista oli vasta eilen ja lopputarkastus on ensi viikon torstaina. Huomenna vien paikalle, kuten alunperinkin olin suunnitellut, pakolaisasuntoon viedyt romppeet poislukien pienen määrän vuodevaatteita, asusteita ja ruoanlaittotarpeita. Lopullinen muutto takaisin tapahtunee seuraavana viikonloppuna jolloin kaikki muuallekin varastoitu tavara on saatu tuotua ja tänään ostetut vinyylihyllyt ovat pystyssä.

9. lokakuuta:

Kun kotiudun täältä kirjastosta parinkymmenen minuutin kuluttua lähdemme koiran kanssa vihdoin kohti Tesomaa. Lähes koko mukana ollut omaisuutemme on jo siellä. Pyynikillä on enää perushengissäpysymisvarustus, jonka noudan huomenna samalla kun siivoan evakkoasuntomme ja jätän sinne avaimet. Tesomalla on ohjelmassa ensimmäisenä eilen saapuneiden Expedit-hyllyjen pystytys jotta saan laatikoissa pitkin lattioita olevan vinyylikokoelman takaisin järjestykseen. Kun tämä elintärkeä operaatio on hoidossa rentoudun ja pyöräytän pari kiekkoa kakkoslaitteistossa ja sitten vasta alan laittaa kämppää varsinaiseen asumiskuntoon (on se tosiasiassa jo aika hyvällä mallilla, olen siivonut siellä kaikki mennäviikon illat).

21. lokakuuta:

Musiikkilaitteisto on vihdoin iskussa Tesomalla eli suurin osa laatikkopinoista on purettu ja kirjat palautettu hyllyyn. Myös Expeditit ovat pystyssä ja täynnä vinyyliä. Nyt yritän olla muutaman päivän tekemättä mitään hyödyllistä ja keskityn olennaiseen eli musiikkiin. Kuvia saa vielä odottaa. Kotona ei ole nettiyhteyttä eikä kamerassakaan ole kehumista. Viikon päästä luultavasti jo onnistuu.

4. marraskuuta:

Ei sitten kuvia vieläkään kun ei nettiyhteys edelleenkään pelitä. Syy ongelmiin on kyllä selvinnyt: olivat putkimiehet poranneet puhelinkaapelin seinän sisältä irtipoikki! Uudet valokuitukaapelit kuitenkin kytkettäneen pian joten vielä vähän kärsivällisyyttä...

17. marraskuuta:

Kylläpä se kytkeminen kesti mutta nyt pelittää, vihdoinkin.

21. marraskuuta, tuskien taival melkein päätöksessä:

Kuvia on otettu. Nyt kun vielä löytäisi jostain USB-kaapelin että saisi ne ulos kamerasta ja näkyville.

Levyhyllyt

Seuraava postaus on alunperin julkaistu Hifiharrastajat-forumilla 9. syyskuuta 2010:

Kun muutaman viikon kuluttua palaan maanpaosta kotiin tulee ensimmäisten uushankintojen joukossa olemaan runsaasti hyllyä vinyyleille. Niille, jotka luonani ovat käyneet, voin kertoa sen verran että olohuone muuttuu lopullisesti musiikkihuoneeksi ja toisella pitkällä seinällä olleet tv-taso, lipasto ja pikkuhylly korvautuvat vinyylihyllyillä. Suunnitelmissa on kaksi kappaletta isointa Ikean Expeditiä, muun väristä kuin valkoista. Kävin niitä tutkiskelemassa Ikeassa viime viikolla ja vaikuttivat kyllä tarkoitukseen sopivilta ja riittävän tukevilta. Jotain tämän näköistä olisi siis tarkoitus saada aikaiseksi:



Muutama vuosi sitten vinyyleille hankitut käytetyt Lundia-hyllyt tulevat jatkamaan uraansa kirjahyllyinä. Lopuksi vielä hiukan lisää kuvia Expediteistä vinyylihyllyinä ihan vain ajatuksia herättämään.

 Varsinaista olohuonetta sanan perinteisessä merkityksessä ei minulla enää tule olemaankaan. Idea syntyi jo viime vuonna kun Eslut tulivat taloon sillä ainoa mahdollinen paikka niille on "olohuoneessa". Tuolloin oli kuitenkin turha ryhtyä mihinkään isompiin järjestelyihin kun putkiremontti oli juuri tulossa sotkemaan aivan kaiken. Nyt tekeillä olevaan projektiin kuuluu tv:n siirtäminen entiseen pieneen kuunteluhuoneeseen ja siellä olevan kakkoslaitteiston käyttäminen myös tv-äänen toistamiseen. Todennäköisesti myös ikäkulu sohva poistuu ja korvautuu muutamalla mukavalla nojatuolilla.

Pakolaiselämää

Seuraava postaus on alunperin julkaistu Hifiharrastajat-forumilla 18. heinäkuuta 2010:

Takana on ensimmäinen vuorokausi remonttipakolaisena. Pakettiautollinen rompetta siirtyi eilen aamupäivällä Pyynikintorille. Operaatio oli hikinen. Kolmeen tuntiin mahtui enemmän työtä kuin koko edellisviikkona töissä. Kun romppeet olivat sisällä päätin että en loppupäivän mittaan tee mitään muuta kuin lepään mutta tietenkin illalla, kun koiralle oli esitelty sen uusi elinympäristö (Tesoman Hurtta on nyt Pyynikin Peto), alkoi syyhyttää sen verran että laitoin musiikkilaitteiston kokoon ja tänä aamuna testasin. Hyvin pelittää. Loppuaika on sitten kulunut Tesomalla laittaen kämppää remonttikuntoon ja illalla pitäisi vielä mennä takaisin kuten jokaisena päivänä ensi sunnuntaihin asti kunnes olen tehnyt sen minkä voin. Sitten lepään oikeasti.

22. heinäkuuta jatkui seuraavasti:

Ja aina vain hikisemmäksi käy. Tuo remontoitavan kämpän viimeistely remonttikuntoon, loppujen kamojen suojaaminen ja loppujen arvotavaroiden vienti varastoon käy kyllä työstä. Ensin on normaali leipätyö, sitten koira lenkille ja vähän välipalaa ja loppuillaksi tänne Tesomalle. Rumba siis jatkuu sunnuntai-iltaan ja silloin pitäisi kaiken olla niin kunnossa kun tulee. Sitten tosiaankin lepään aivan oikeasti mitä nyt leipätyössä täytyy käydä (mutta sehän on silkkaa lomaa verrattuna putkiremontin valmisteluun!). Joskus vielä kuuntelen jotain hyvää musiikkia...

Ja vielä ensimmäisenä elokuuta:

Nyt on täällä pakolaiskeskuksessa Pyynikillä pystyssä täysi laitteisto eli sain lopulta Garrardinkin viritettyä toimintakuntoon. Yksi kuunteluvieraskin on poikennut. Jarmo pysähtyi etelä-Suomen kierroksellaan noutamaan minulta ostamani etusen ja nautimme siinä samalla hiukan monoäänitteistä Luxor/DL102-pyörittimellä, Garrardiin äänivarsi kun oli tuolloin vielä asentamatta.

Nettiyhteyttä tuosta kämpästä ei ole kun en saanut Saunalahden prepaid-liittymää pelittämään Linux-läppärillä. Kyllästyin säätämiseen ja niinpä olen toistaiseksi säännöllisessä verkkoyhteydessä vain lauantaisin tai sunnuntaisin täältä remonttikämpältä missä verkko sentään pelittää vaikka mikään muu ei toimikaan. Muutoin joudun tyytymään työpaikan ikiaikaiseen wintoosaan tai kaupunginkirjaston päätteisiin. Niinpä ovat lähikuukausien kontribuutioni tälle forumille parhaassakin tapauksessa satunnaisia.

Elo-syyskuun mittaan nautiskelin vuokraisännän upeasta r&b/soul-kokoelmasta ja postasin lähinnä listauksia kuunnelluista ilman erityisiä kommentteja. Niitä postauksia en enää toista täällä. Syyskuun seitsemäntenä laitoin kuitenkin hieman muutakin:

Evakkoreissuni aikana olen käynyt kirjoittelemassa sunnuntaisin remonttikämpällä, jossa yhteys on toiminut mutta eipä toiminut viime sunnuntaina. Niinpä en saanut näkyville tämänkertaista kuuntelulistaani enkä itseasiassa saa nytkään kun olen kirjasto koneella ja kohta on jono selän takana. Palailen astialle ensi viikonloppuna jos silloin taas pelittäisi...

Juuri kirjastosta kotiuduttuani päätin kokeilla läppärissä PCLinuxOS-romppua, jonka latasin ja poltin joku kuukausi sitten. Yllättäen se löysi avoimen ja salaamattoman verkkoyhteyden joten saatan asentaa sen viime kuukausina käyttämäni Mint Linuxin tilalle, ainakin jos tämä yhteys toimii muutenkin kuin päiväsaikaan. Täytynee kuitenkin ensin tarkistaa osaako Mint hakea tämän saman yhteyden.

Huomasin muuten tässä joku aika sitten että joku naapureistani harrastaa oopperaa. Juuri nytkin kuuntelen jotain aariaa jostain alemmasta kerroksesta. Täytynee vastata siihen jollain mitä viisikymppinen hifiharrastaja kuuntelee. Tulivatkohan Sabbathin kiekot mukaan vai ovatko varastoituina?

Elämä putkiremontin alla jatkui

Seuraava postaus on alunperin julkaistu Hifiharrastajat-forumilla 11. huhtikuuta 2010:

Taitaa olla aika kaivaa blogi esille naftaliinistä nyt kun putkiremontti on edennyt seinän taakse. Huomenaamulla kello seitsemän alkaa naapurin kylpyhuoneen purku aivan makuuhuoneeni seinän takana. Itse olen siinä vaiheessa jo työpaikallani mutta koira on kotona yksin niin kuin se kaikkina arkipäivinä on pitkälle iltapäivään. Toivottavasti sen hermo kestää koska asialle ei ole tehtävissä yhtään mitään. Äärimmäisen läheisriippuvaiselle koiralle, joka ei voi sietää lähellään muita koiria ja suhtautuu suurella epäilyksellä kaikkiin vieraisiin ihmisiin ei ole hoitopaikkoja kovin tiuhassa.

Kirjaston pakkaaminen on ollut täydessä vauhdissa jo viime kuun puolivälistä ja olohuone muuttuu päivä päivältä yhä enemmän varaston kuin asuinhuoneen näköiseksi. Musiikkilaitteistot ovat kuitenkin yhä iskussa ja pysyvätkin heinäkuun alkupuolelle saakka ja olohuoneen akustiikkakin on vielä suhteellisen ennallaan vaikka karulta näyttääkin.



Laitteisto on tietenkin yhä kiinnostuneiden koeponnistettavissa niin kauan kuin olosuhteet sallivat.

Tarina jatkui 17. huhtikuuta:

Ne penteleet tekee töitä lauantaisinkin. Juuri nyt on sen verran jytkettä että ainakaan mitään ihan kevyttä musiikkia ei kannata yrittääkään kuunnella. Jokin vanha Sabbath tai Zeppelin voisi kyllä tehdä terää. Sitten vielä on päällä kaikki mahdolliset alkavan flunssan oireet.

Mutta jotain hyvääkin on luvassa. Eräällä tuttavalla on tyhjillään oleva asunto Pyynikintorilla jonka ilmeisesti voin vuokrata remontin ajaksi ja Arskakin saa muuttaa mukana. Tämä tieto on kyllä nostanut mielialaa kummasti.

6. kesäkuuta postasin seuraavaa:

Ja harjoitukset sen kuin jatkuvat. Johonkin aikaan tässä kuussa pitäisi uusia patterien venttiilit ja tarvittaessa myös itse patterit. Tätä operaatiota varten on raivattava metrin leveydeltä työskentelytilaa kunkin patterin eteen eli ikkunoiden alle. Ne jotka tämän kämpän ovat nähneet tietävät että se ei ole mikään pieni tilaus! Onneksi työn ei tarvitse edetä missään tietyssä järjestyksessä joten voin sopia ajan jolloin olen itse paikalla pitämässä koiraa kurissa ja muutenkin vähän katsomassa perään.

Juuri alkoi neljän viikon kesäloma. Sitä luulisi että voi vain löhötä auringossa ja kuunnella hyvää musiikkia mutta kun ei. Kaivinkone riehuu juuri ikkunan alla ja pitäisi myös jatkaa olohuoneen, keittiön ja eteisen sisällön pakkaamista. Onneksi täällä on luonto lähellä ja suoraan ovesta pääsee metsään rauhoittumaan.

29. kesäkuuta alkoi jo H-hetki olla lähellä:

 Isompi osa kirjoista alkaa olla paketoituna. Olohuoneen musiikkilaitteisto on yhä täydessä iskussa ja pysynee vielä parin viikon ajan jos eivät patteriventtiilien vaihtajat sitä ennen ilmaannu vaatimaan ikkunoiden edustoja tyhjiksi.

Eilen kävin viettämässä iltaa tulevan vuokraisäntäni luona Pyynikintorilla jolloin katsastimme asunnon tilat ja sain avaimen käteeni. Vaikka paikka on entuudestaankin hyvin tuttu katsoin sitä nyt ensimmäisen kerran äänentoistomielellä ja päätin ottaa Eslut muuttoon mukaan, olohuone tuolla kun näyttää kerrassaan niille suunnitellulta. Lisäksi otan toisen viime kesänä ostamistani laitetelineistä ja sen täytteeksi Connoisseur-vinyylinpyörittimen, Quad etusen ja päätteet ja Cambridge Audion cd-soittimen, joilla pärjännen mukavasti koko maanpakolaisuuden ajan eli lokakuun alkuun. Lisäksi pakkaan mukaan cd-kokoelman. Vinyylit jätän pölyturvalliseen varastoon sillä vuokraisäntä antoi ymmärtää että koko hänen massiivinen vinyylikokoelmansa on käytettävissäni ja siinä kyllä riittää kiintoisaa tutkimista pitkäksi aikaa. Tuskin ehdin evakkoaikanani edes raapaista pintaa, tämä siis vain kuvaannollisesti sanoen, tietenkin. :)

Ja 16. heinäkuuta olin sitten tosipaikan edessä:

Huomenna tapahtuu sitten lähtö pakolaiseksi joskin paikalle jäävien romppeiden pakkaaminen ja suojaaminen jatkuu vielä viikon verran. Vaikka alunperin päätin ottaa mukaan vain vaatimattoman laitteiston on tilanne päätynyt siihen että rakennan tuonne tilapääasuntoon saman laitteiston kuin täällä on ollut olohuoneessa. Näin siksi että Garrardkin kaikkine tykötarpeineen tulee aikaisemmista suunnitelmista poiketen mukaan. Mielessäni oli ollut toimittaa se Loricraftille huoltoon mutta koska siihen ei budjetti juuri nyt ole millään venytettävissä on kätevintä pitää se käytössä, semminkin kun sen purkamiseen, uudelleen asentamiseen ja säätämiseen on jo tullut aika hyvä rutiini. Mukaan lähtee myös osa vinyyleistä mutta hopeakiekot saavat enimmäkseen jäädä. Jotenkin tuo asunto on niille liian vinyylihenkinen...

Menestyksen salaisuus keräilyssä

Seuraava postaus on alunperin julkaistu Hifiharrastajat-forumilla 5. helmikuuta 2010:

Mikä on menestyksen salaisuus keräilyssä, vaikkapa, ottaakseni ihan tuulesta temmatun esimerkin, vinyylinkeräilyssä? Yksinkertaista. Se että uskoo tuntemuksiinsa ja toimii niiden mukaisesti.

Viime torstaina tuli vahva tunne että pitäisi poiketa eräässä tamperelaisessa vanhoja huonekaluja, antiikkia ja kirjoja myyvässä liikkeessä. Valitettavasti en silloin ehtinyt mutta tänään heti töistä tultuani suuntasin sinne ja kyllä harmitti. Sinne oli vain pari päivää sitten tullut paljon hyvää vinyyliä mutta juuri torstaina oli parille muullekin keräilijälle tullut tuntemuksia ja he olivat toimineet niiden mukaisesti joten saapuessani ei ollut jäljellä kuin viisi-kuusikymmentä edes joten kuten varteenotettavaa kiekkoa. Poimin niistä talteen kolmekymmentä, seuraavasti aakkosjärjestyksessä ilman kommentteja:

Joan Baez - Diamonds and Rust in the Bullring
Joan Baez - Farewell Angelina
Band - Islands
Barclay James Harvest - Once Again
Donald Byrd - Caricatures
Camel - Rain Dances
Harry Chapin - Dance Band on the Titanic
Harry Chapin - Living Room Suite
Harry Chapin - On the Road to Kingdom Come
Eric Clapton - 461 Ocean Boulevard
Jack Clement - All I Want to Do in Life
Judy Collins - Fifth Album
Judy Collins - Hard Times for Lovers
Judy Collins - In My Life
Crosby, Stills, Nash & Young - Déjà Vu
Eagles - Eagles
Fairport featuring Dave Swarbrick - Gottle o' Geer
Roy Harper - The Sophisticated Beggar
Jack the Lad - It's Jack the Lad
Melanie - Ballroom Streets
Maddy Prior - Changing Winds
Dewey Redman - Look for the Black Star
Jerry Reed - Smell the Flowers
Renaissance - Novella
Santana - Caravanserai
Santana - Inner Secrets
Sir Douglas Quintet - Quintessence
Sir Douglas Quintet - Rio Medina
Steely Dan - Aja
Vanha isäntä - Vanha isäntä

En kerro mistä paikasta on kyse mutta Tamperetta tuntevat ehkä tunnistavat kun kerron että kaikki tavalliset vinyylit maksavat siellä neljä euroa ja tuplat kuusi euroa, aikaisemmin on ollut muutaman euron halvempaa ja aukioloajat ovat epätavalliset.

Tämä minun pläjäykseni tuli pienen pyöristyksen jälkeen maksamaan 125 euroa muutaman mainitsemattoman cd:n kera. Vinyylejä on saatavilla silloin tällöin mutta viime vuosina tarjonta on ollut heikohkoa. Jäljelle jäi vielä kiekkoja mm. Steeleye Spanilta, James Brownilta, Steely Danilta, Bowielta, Santanalta, Eric Claptonilta ja muutamalta muultakin melko tunnetulta artistilta...

Ja jatkopostauksesta seuraavalta päivältä. Kommentoija oli maininnut serendipiteetin:

 Juu, käsite on tuttu ja siitä osaksi on kyse. Kuitenkin esim. tämän viimeisimmän löydön yhteydessä tiesin mielessäni että siellä minne menen on varmasti jotain kiinnostavaa. En yleensä usko mihinkään yliluonnolliseen mutta tämän täytyy olla poikkeus. Olen myös havainnut, että kun vaikkapa vinyyliä tai vintagelaitteita on riittävästi, ne alkavat vetää toisia vinyylejä ja vintagelaitteita puoleensa...

Lisään vielä että toinen menestyksellisen keräilyn edellytys on tehokas jalkatyö, niin virtuaalinen kuin fyysinenkin. Pitää kierrellä koko ajan niissä paikoissa joissa keräilykohteita saattaa liikkua ja aina lopulta löytää jotakin. Itselläni tämä on jäänyt vähälle koska keräilybudjetti on kapea ja siitä iso osa on parin viime vuoden aikana mennyt laitepuolelle. Aina silti jotain tulee ostettua joskin enimmäkseen vain yksittäisiä kappaleita, isoja eriä harvemmin.

Arkistointia

Koska alkuperäisen Vinyyliarkeologiaa-blogin sisältö on Hifiharrastajat ry:n viimeisimmän päivityksen jälkeen ainoastaan yhdistyksen jäsenten nähtävissä, alan arkistoida sen sisältöä tähän jo kertaalleen lopettamaani peiliversioon muutama postaus kerrallaan kunnes kaikki ei-sisäpiiriset postaukset ovat täällä kaikkien luettavissa ja kommentoitavissa. Blogi jatkuu myös uusilla postauksilla nimellä Lisää vinyyliarkeologiaa täällä:

http://www.hifiharrastajat.org/foorumi/blog.php/7705-Hinkkanen