keskiviikko 15. heinäkuuta 2009

KT66-putkia

Tuossa QUAD II -parissani minua on lievästi harmittanut putkikattausten erilaisuus. Viime tammikuussa ostetussa yksilössä oli siis aivan alkuperäinen kattaus GEC:n harmaapintaisilla KT66-putkilla kun taas viime kesänä ostettuun oli vaihdettu pääteputkiksi sinänsä hyvät RCA 6L6GC:t. Olen seuranut eBayta sillä silmällä jo kauan ja havainnut että NOS KT66:t maksavat maltaita mutta vielä voimissaan olevia käytettyjä saattaa tuurilla irrota järkevään hintaan ja lopulta irtosikin, näin:



Isompana



Isompana

Putket ovat siis Osramin logolla mutta asiaa nettiyhteyksistä tutkiessani olen tullut siihen johtopäätökseen että ilmeisesti kaikki tuon malliset KT66:t tulivat samasta tehtaasta ja varustettiin tilaajan logolla (GEC, Mullard, Osram ym.) ja ovat täten toisiaan vastaavia. Vasemmanpuoleinen mustakantainen löytyi HuutoNetistä hyvin kohtuulliseen 45 euron hintaan ja näyttää lähes käyttämättömältä joskaan minulla ei ole mitään keinoa tietää sitä varmasti. Oikeanpuoleinen on peräisin eBaysta italialaiselta myyjältä ja on selvästi nähnyt käyttöä, ehkä paljonkin, mutta vaikuttaa toimivalta. Tämän hinnaksi tuli euroina kuutisenkymppiä eli kuluineen kertyi parille hintaa alun toistasataa.

Putkien ikä käy ilmi alemmassa kuvassa näkyvistä koodeissa. Niissä kirjainkoodi ilmoittaa valmistusvuoden ja kuukauden. Ensimmäinen kirjain on vuosi siten että A tarkoittaa vuotta 1945 ja niin edelleen vuosi vuodelta, kuitenkin siten että kirjaimet I ja O on sekaannusten välttämiseksi hypätty yli. Toinen kirjain tarkoittaa kuukautta samalla tavalla eli A on tammikuu. Täten vasemmanpuoleinen putki on valmistettu maaliskuussa 1952 (HC) ja oikeanpuoleinen syyskuussa 1955 (LJ). Tammikuussa ostetun Quadin molemmissa putkissa on koodi MJ eli ne ovat peräisin syyskuulta 1956 mikä käy hyvin yksiin laitteen valmistusnumerosta johdetun valmistusvuoden kanssa (hallussani on valmistusnumerolista Quadin tuotteista ja sen mukaan molemmat Quadini ovat vuodelta 1957). Putkien koodin jälkiosan eli numeron merkitystä en ole toistaiseksi selvittänyt.

Paraniko tai muuttuiko vahvistinten soundi putkivaihdoksen myötä? Mielestäni se kyllä parani mikä oli ilmeisintä monokuuntelussa. Aikaisemmin ääni ei tuntunut ilman balanssin säätöä asettuvan kaiutinparin puoliväliin kuten sen pitäisi vaan tuntui painottuvan lähemmäksi toista kaiutinta. Nyt sen on siellä missä pitääkin eli juuri keskellä. Muutenkin tuntui jotain selkeytymistä tapahtuvan mutta se saattoi johtua vain uutuudenviehätyksestä. Pitäisi kai vaihdella putkia edestakaisin jotta asiasta voisi varmistua mutta en ole niin kiinnostunut. Pääasia että soi hyvin (eivät ne kyllä huonosti soineet aikaisemminkaan).