tiistai 9. syyskuuta 2008

Kuvia Delphonista

Vihdoin oli aikaa ottaa ja käsitellä kuvia. Siispä Delphon G1 päältä ja alta:


Yleiskuva, kuminen levymatto on kuivunut, halkeillut ja fuusioitunut levylautasen kanssa. Toivottavasti vielä irtoaa. Nappula vasemmassa alareunassa on pyörimisnopeuden vaihtaja (kolme nopeutta). (isompi kuva)


Levylautanen altapäin (isompi kuva)


Valmistusnumerolaatta, teksti alareunassa tarkoittanee että soitin on tarkoitettu asennettavaksi levysoitinkaappiin eli on oletattavasti alunperinkin myyty pelkkänä koneistona. (isompi kuva)


Käynnistyskytkin (isompi kuva)


Välipyörä ja koneisto päältä nähtynä. Pyörä näyttää epäkeskiseltä mutta ei ole. Kumipinnoite vain on levinnyt metalliseen keskiöön epätasaisesti. Pyörän "kulutuspinta" on hyvässä kunnossa. (isompi kuva)


Moottori (isompi kuva)


Ja sama hiukan toisesta kulmasta (isompi kuva)


Ja vielä suoraan alta, oikealla nopeudenvaihtomekanismi. (isompi kuva)


Nopeudenvaihtomekanismi edestä nähtynä (isompi kuva)


Ja toinen kuvakulma. Mikä noiden kapeiden liuskojen tarkoitus on, sitä en toistaiseksi tiedä. (isompi kuva)


Johdotukset ovat osittain hieman kryptisiä. Minusta virtakytkimestä lähtee enemmän johtoja kuin pitäisi. (isompi kuva)


Sama toisesta kuvakulmasta (isompi kuva)

Siinähän sitä. Uskallan sanoa että taitavat olla parhaat kuvat mistään Delphonista mitä netistä tällä hetkellä löytyy. Projekti jatkuu purkamisella ja puhdistamisella. Plinttiprojekti käynnistyy ensiviikolla kun huonekalupuusepäksi kouluttautunut työtoverini saapuu laitetta katsomaan. Hänella on tarvittavat työkalut ja niitä taitoja joita minulta puuttuu. Sopiva äänivarsi on myös haussa, mieluusti jokin vintage-Ortofon tietenkin mutta jokin muukin samaan kiinnitykseen sopiva ja sopivanmittainen käy ensin alkuun.

sunnuntai 7. syyskuuta 2008

Delphon Tanskanmaalta

Olen koko ajan pelännyt että sisäänrakennettu keräilyviettini kohdistuu lopulta vinyylisoittimiin ja nyt se on tapahtunut eli toimivia tai toimintakuntoon kunnostettavia vinyylipyörittimiä on enemmän kuin tarvitaan. Puolustaudun kuitenkin sillä että molemmat Luxorit ovat yllätyshankintoja, toinen tosiasiassa tarjottiin ilmaiseksi eikä sellaisesta tarjouksesta voi kieltäytyä, eihän?

Taustoitetaanpa ensin hiukan tätä viimeisintä hankintaa, tanskalaista Delphon-pyörityskoneistoa. Kiinnostuin Delphoneista jo muutama vuosi sitten kun törmäsin muutamaan kuvaan Vinyl Asylumissa ja viime keväänä lisää kun hankin Joachim Bungin Swiss Precision -kirjan, jossa oli muutama hieno kuva niistä ja hiukan lisätietoa. Niinpä laitoin eBay:hin haun päälle mutta enimmäkseen tuloksettomasti kunnes kuukausi takaperin törmäsin tähän. Kerrassaan komea peli, oli ilmeisesti valmistajan lippulaiva mutta hinnaltaan minun kannaltani aivan stratosfäärissä. Kuolasin vähän aikaa ja jatkoin etsintää kunnes tuli vastaan tämä. Viimeisen minuutin aikana pudotin molemmat kilpailijani mutta jäin silti alle hintavarauksen. Pääsin kuitenkin myyjän kanssa sopuun sopivasta hinnasta (300 US dollaria) ja laite saapui kotipostiini viime torstaina.

Se on huomattavan hyväkuntoinen, ilmeisesti irroitettu jostain levysoitinkaapista ja tarvitsee äänivarren (9-tuumainen Ortofon tai joku muu samaan kiinnitykseen sopiva) ja plintin. Lisäksi täytyy selvittää mitkä laitteen osittain irtonaisina roikkuvista johdotuksista ovat tärkeitä ja mitkä mahdollisesti redundantteja. Moottorin ja levylautasen laakerit on öljytty myyjän toimesta enkä ole koskaan nähnyt niin tarkasti istuvaa levylautasta kuin tässä. Kun lautasen laittaa paikoilleen niin laakeritappi vajoaa pesään hyvin hyvin hitaasti mutta kuitenkin sulavasti ja lautanen pyörii äärimmäisen herkästi, herkemmin kuin Garrardissani. Lautanen on toisaalta varsin pieni, 25 senttinen, ja melko kevyt joten tulevassa käytössä saattaa jonkinlainen levypaino olla hyväksi.

Myyjä sivunmennen sanoen on tanskalainen keräilijä Gert Jakobsen, jonka omat Delphonit olivat kuvattuna Swiss Precisionissa. Häneltä sain jonkun verran lisätietoa Delphonin historiasta ja lupasi myös ottaa yhteyttä jos hänelle tulee vastaan ylimääräistä tähän valmistajaan liittyvää aineistoa.

Delphonista löytyy internetistä hyvin vähän tietoa mutta jotain sentään:

Kuva ilmeisesti identtisestä Delphonista

Ja toinen hieman erilainen, kuvalähteen mukaan Delphon GS5 (sivulta Radio Art - The radiocollection of Gert Lykke Sørensen)

Ketju, jossa ensimmäisen kerran törmäsin Delphoniin (kuvat eivät enää nähtävissä)

HIFI4ALL.DK Forum (tanskankielistä keskustelua)

Hiukan historiaa Vinyl Enginestä

Että tämmöiseen tällä kertaa sorruttu. Saa nähdä tuleeko toimivaa. Kuvia laitan myöhemmin kunhan kerkiän kuvata.