sunnuntai 23. elokuuta 2009

Quad 44

Minulla on jo jonkin aikaa ollut melko selvä näkemys siitä mistä komponenteista musiikkihuoneen laitteiston tulisi koostua. Yksi etappi saavutettiin vajaa viikko sitten kun etusen virkaa toimittaneen vanhan Pioneer SA-700 integroidun paikan otti Quad 44 etuvahvistin. Quad 44 oli valmistuksessa vuosina  1979-89 ja niitä tehtiin 40000 kappaletta kahtena eri versiona. Minun yksilöni valmistusnumero on 14758 ja se on peräisin vuoden 1981 lopulta.

Olen haeskellut sopivanhintaista laitetta jo jonkin aikaa mutta käytännössä taloudellinen tilanteeni sai ryhtymään tositoimiin vasta heinäkuun puolivälissä kun lomarahat olivat tilillä. Myyjä oli BigEars Audio Brittein saarilla Penwith-nimisellä paikkakunnalla Cornwallissa. Viestinvaihto myyjän kanssa oli hieman hidasta, lieneekö syynä ollut brittien lomakausi, mutta laite lähti vihdoin matkaan pari viikkoa sitten ja saapui viime tiistaina DHL:n kyydillä ja vakuutettuna.



Laite edestäpäin (isompana). Syy juuri Quad 44:n hankintaan olivat sen monipuoliset säädöt, jotka mahdollistavat vinyyli- ja savikiekkotoiston säätämisen asianmukaiseksi niilläkin äänitteillä, jotka eivät seuraa RIAA-korjausta. Vastaavat säädöt löytyvät myös pikkuveljestä Quad 34:stä, jota käytettiin IWA:n monojutussa numerossa 3/2007. Varhaisemmissa laitteissa kuten tässä on myös cancel-kytkin, jolla säädöt voi kokonaan kytkeä pois. Uudemmista sitä ei jostain syystä löydy.



Isompana



Isompana



Isompana

Kolme otosta takalistosta. Kaikki sisääntulevat liitännät ovat irroitettavilla korteilla ja niitä voi vaihdella mielensä mukaan jos vain vielä löytää sopivia kortteja (Quad tiettävästi yhä tekee niitä tilaustyönä). On siis mahdollista käyttää vaikkapa viittä RIAA-korttia jos jostain syystä haluaa kytkeä vielä enemmän vinyylisoittimia kuin minä.



Isompana

Laitteen päällä pleksilasisen kannen alla on säädöt, joilla on mahdollista optimoida RIAA- ja nauhuriasetukset. Eri säätöjen merkitykset löytyvät ohjekirjasta.



Isompana

Oli tarkoitus kuvata vielä sisuskaluja mutta kameran oikuttelun vuoksi jäi toistaiseksi tähän yhteen otokseen. Virtalähteen päällä on tarra, josta käy ilmi että laite on käynyt valmistajalla huollossa vuonna 1993.



Isompana

Dada Electronics Belgiassa valmistaa päivityssarjoja useimmille trankku-Quadeille ja niin myös 44:lle. Oletan että useimmat tästä pussista löytyvät komponentit olisi ollut mahdollista ostaa erikseen hieman halvemmalla mutta melko kokemattomana DIY-miehenä arvostan Dadan yksityiskohtaisia ohjeita. Dadan tuotteet ovat hankittavissa heidän nettikaupastaan eBayssa.

Valokuvat otettuani pistin kannen kiinni, kytkin laitteen Pioneerin paikalle ja pistin cd:n pyörimään. Kuulosti hyvältä, todella hyvältä ja parin kiekon jälkeen vaihdoin vinyyliin. Nyt ei enää kuulostanut hyvältä, tai kuulosti puoliksi. Vasen kanava oli vainaa. Varmistaakseni vian lähteen kokeilin useampaa pyöritintä ja vaihtelin kaapeleita mutta näin oli. Quadin RIAA-kortti on viallinen. Tutkin asiaa tarkemmin myöhemmin ja raportoin tällä palstalla löydöksistäni.

Laitetaan lopuksi muutama linkki:

http://www.retrohifi.co.uk/quad%2034_44.html

http://www.hi-fi-insight.com/quad-44-pre-amplifier.html

http://blog.listencarefully.co.uk/?p=2590

http://www.hifiengine.com/manuals/quad/44.shtml

Päivitin vielä laitelistaukseni ja laitteistolistaukset (ovat kaksi eri asiaa) kun olivat jo puoli vuotta jäljessä.

Siis jatketaan myöhemmin.