maanantai 16. marraskuuta 2009

Quad ESL

Nyt kerron todellisen syyn siihen miksi aloin sisustaa olohuonettani uudelleen kuukausi sitten. Luvassa oli laitteistopäivitys:


Isompana

Kuten toisaalla olen jo kertonut saapui eilen taloon ainakin aluksi pitkäaikaislainaan pari Quad ESL kaiuttimia. Tämä ei ollut hankinta, jota olisin varsinaisesti ennakkoon suunnitellut vaan ne tulivat kuin Garrard 301 aikoinaan, ihan erityisesti etsimättä. Muuan hifiharrastaja tarjosi niitä minulle lokakuun alkupuolella kun hänen omat laitteistosuunnitelmansa olivat muuttuneet (siis tarjous josta ei voi kieltäytyä!). Hän toimitti ne henkilökohtaisesti lauantaina 14.11. ja sunnuntaina iltapäivällä laitoin ensimmäisen äänitteen pyörimään, tämän:



Ja millaiset ovat ensivaikutelmat? Hyvät, todella hyvät. Ainakin tällainen akustinen kitara/viulumusiikki toimii upeasti. ESL:t tunnetaan aika tiukkoina spottikaiuttimina ja siinä on vahvasti perää mutta ne kuulostavat kyllä aika hyviltä spotin takana ja sivuillakin. Suuntaavuus tulee ensihavaintojen perusteella ilmi enemmänkin pystysuunnassa. Jos spotissa olevasta nojatuolista nousee kesken kaiken seisomaan katoaa musiikista heti jotain olennaista, se latistuu välittömästi.

Yleisnäkymä kuuntelutilaan on tällainen:


Isompana

Kuten kuvasta juuri ja juuri käy ilmi on spotissa oleva vanha korituoli (paremman istuimen hankinta on suunnitelmissa) melkein kiinni sen takana olevassa sinisessä sohvassa. Kunhan kerkiän käännän sohvan huoneen kulmaan pitemmän seinän suuntaisesti.

Ja sitten muu laitteisto:

Vinyylisoitin: Connoisseur BD2/A / Goldring 1012 / Lehmann Black Cube Statement
CD-soitin: Technics SL-P230
Etuvahvistin: Quad 44 (modattu Dada Electronicsin päivityssarjalla)
Päätteet: Quad II


Isompana

Tämä on tilanne toistaiseksi. Jos ESL:t jäävät taloon (mikä kyllä on aika varmaa) on jatkosuunnitelmissa olohuoneen muuttaminen musiikkihuoneeksi jolloin nykyisestä pienestä musiikkihuoneesta tulee tv-huone. Tällöin rakennan entisen leveän tv-tason paikalle vinyylihyllyn (mahdollisesti Ikea Expedit), jolloin kuuntelutila levenee vielä jonkin verran. Nykyinen vinyylihylly muuttuu muuttuu tällöin kirja-, DVD- ja videohyllyksi ja yhden Lundia-hyllyvälin alaosaan tulee tv-taso.

Myös laitteistojärjestelyt tulevat muuttumaan. Garrard 301 saa takaisin DL-103:n ja palaa stereokäyttöön, Luxor HF-153 puolestaan saa DL-102:n ja muuttuu monopyörittimeksi ja molemmat siirtyvät olohuoneeseen. Muiden laitteistojen tulevaa koostumusta en vielä ole päättänyt.

Noiden ESL:ien myötä on oveni taakse jo alkanut kertyä jonoa. Näköjään kaikki kynnelle kykenevät hifiharrastajat haluaisivat päästä kuuntelemaan. Sopii, sopii ja sopii mutta ei ihan vielä. Ajelen noita nyt ensin sisään jonkun aikaa. Ne eivät ole olleet aktiivikäytössä ainakaan puoleen vuoteen. Ne tulivat Suomeen viime keväänä sumujen saarilta Classique Soundsilta kahdessa aivan järkyttävän suuressa laatikossa, jotka odottavat nyt eteisessäni vientiä kellarivarastoon (jos ne nyt edes sinne mahtuvat).

Ja vielä muutama pedantti kommentti. Korrekti nimi noille kaiuttimille ei ole ESL 57, jota useimmin kuulee käytettävän tai ESL 55, jota sitäkin näkee, vaan Quad Electrostatic Loudspeaker eli vain ESL. Numeroita alettiin liittää kirjainten perään vasta ESL 63:n myötä.

Tämmöistä näin aluksi. Laitetaan vielä lähikuva toisen ESL:n takalistosta ja jatketaan juttua myöhemmin:


Isompana

Siis palaillaan asiaan...

sunnuntai 15. marraskuuta 2009

Olohuone isommaksi

...no ei oikeasti isommaksi mutta huonekalujärjestelyillä avarammaksi. Huoneen mitat ovat suunnilleen 3x5 metriä ja toista pitkää seinää ja päätyseinää peittää koko pituudelta kattoon asti ulottuva täysinäinen kirjahylly. Toinen pääty on ikkunaseinä parvekkeelle ja ikkunan alla on lasiovinen kirjakaappi. Toisella pitkällä seinällä on leveä tv-taso ja toisella on kirjahyllyn edessä ollut parimetrinen sohva. Kirjahyllyn peittämässä päädyssä on ollut sekalaisia pöytiä ja atk-työpiste. Musiikkilaitteet ovat olleet Lack-pöydillä pitkä kirjahyllyseinän ja ikkunaseinän kulmassa ja kaiuttimet jalustoilla noin metrin päässä ikkunapäädystä. Kuunteluspottina on ollut korituoli noin kahden metrin päässä kaiuttimista. Seuraavat (ennenkin nähdyt) kuvat selventävät aikaisempaa tilannetta:





Nämä otokset ovat eri ajoilta joten niissä näkyvät järjestelyt eroavat toisistaan mutta yleistilanne on ollut sama jo useamman vuoden ajan. Huoneen toisesta päädystä ei löydy kunnollista tuoretta kuvaa.

Tuohon tilaan halusin enemmän avaruutta joten ensimmäiseksi heitin ulos kaikki tarpeettomat pöydät kirjahyllypäädystä ja siirsin sohvan kirjahyllyjen väliseen kulmaan päätyseinän suuntaisesti. Näin pääsin siirtämään kaiuttimet sekä kauemmaksi toisistaan että kauemmaksi ikkunaseinästä. Lisäksi halusin Lack-pöytärivin pois kirjahyllyn edestä sillä halusin myös tehdä kirjoihin käsiksi pääsemisen hieman helpommaksi. Ikkunapäädyn uusi järjestely oli aluksi tämän näköinen:



Iso vanha pöytä tuli laitealustaksi siksi että Lack-pöydät eivät mahtuneet käytettävissä olevaan tilaan ja kirjakaappi oli tarkoitus pitää juuri siinä missä se on. Valitettavasti vinyylisoitin osoittautui tuolla pöydällä olevan äärimmäisen herkkä pienillekin värähtelyille joten tarvitsi kompromissin. Siirsin kirjakaappia parikymmentä senttiä oikealle jolloin se siirtyi jonkin verran ulospäin avautuvan parvekkeenoven eteen jolloin jäi tilaa kahdelle Lack-pöydälle, näin:



Vielä pari otosta nykytilanteesta:







Soundillisesti muutos oli hyväksi. Äänikuva avartui ja kuuntelu on helppoa, jopa liian helppoa sillä voluumia on helppo lisätä luukutusvoimakkuuksille niin ettei edes huomaa ennen kuin poistuu vähäksi aikaa ja takaisin tullessaan sitten melkein lentää äänenpaineesta selälleen. Mitä asuntoni yleiseen ilmiasuun tulee niin sisustusihanteeni ovat lähempänä Remu Aaltosen käsitystä viihtyisyydestä kuin tavanomaisia Avotakkojen ja muiden sen tapaisten esittelemiä.

Ja vielä lopuksi valitan uusien kuvien heikkoa laatua. Muutaman vuoden hyvin palvelleen Canon Ixuksen rikkouduttua jouduin palaamaan ikiaikaiseen HP Photosmartiin, jonka kuvanlaadussa ei varsinkaan sisätiloissa ole kehumista.

(Tämä juttu on jo oikeastaan vanhentunut. Se on alunperin kirjoitettu 20. lokakuuta ja sittemmin on tullut muutoksia, lisää seuraavassa blogimerkinnässä)