lauantai 30. elokuuta 2014

Menestyksen salaisuus keräilyssä

Seuraava postaus on alunperin julkaistu Hifiharrastajat-forumilla 5. helmikuuta 2010:

Mikä on menestyksen salaisuus keräilyssä, vaikkapa, ottaakseni ihan tuulesta temmatun esimerkin, vinyylinkeräilyssä? Yksinkertaista. Se että uskoo tuntemuksiinsa ja toimii niiden mukaisesti.

Viime torstaina tuli vahva tunne että pitäisi poiketa eräässä tamperelaisessa vanhoja huonekaluja, antiikkia ja kirjoja myyvässä liikkeessä. Valitettavasti en silloin ehtinyt mutta tänään heti töistä tultuani suuntasin sinne ja kyllä harmitti. Sinne oli vain pari päivää sitten tullut paljon hyvää vinyyliä mutta juuri torstaina oli parille muullekin keräilijälle tullut tuntemuksia ja he olivat toimineet niiden mukaisesti joten saapuessani ei ollut jäljellä kuin viisi-kuusikymmentä edes joten kuten varteenotettavaa kiekkoa. Poimin niistä talteen kolmekymmentä, seuraavasti aakkosjärjestyksessä ilman kommentteja:

Joan Baez - Diamonds and Rust in the Bullring
Joan Baez - Farewell Angelina
Band - Islands
Barclay James Harvest - Once Again
Donald Byrd - Caricatures
Camel - Rain Dances
Harry Chapin - Dance Band on the Titanic
Harry Chapin - Living Room Suite
Harry Chapin - On the Road to Kingdom Come
Eric Clapton - 461 Ocean Boulevard
Jack Clement - All I Want to Do in Life
Judy Collins - Fifth Album
Judy Collins - Hard Times for Lovers
Judy Collins - In My Life
Crosby, Stills, Nash & Young - Déjà Vu
Eagles - Eagles
Fairport featuring Dave Swarbrick - Gottle o' Geer
Roy Harper - The Sophisticated Beggar
Jack the Lad - It's Jack the Lad
Melanie - Ballroom Streets
Maddy Prior - Changing Winds
Dewey Redman - Look for the Black Star
Jerry Reed - Smell the Flowers
Renaissance - Novella
Santana - Caravanserai
Santana - Inner Secrets
Sir Douglas Quintet - Quintessence
Sir Douglas Quintet - Rio Medina
Steely Dan - Aja
Vanha isäntä - Vanha isäntä

En kerro mistä paikasta on kyse mutta Tamperetta tuntevat ehkä tunnistavat kun kerron että kaikki tavalliset vinyylit maksavat siellä neljä euroa ja tuplat kuusi euroa, aikaisemmin on ollut muutaman euron halvempaa ja aukioloajat ovat epätavalliset.

Tämä minun pläjäykseni tuli pienen pyöristyksen jälkeen maksamaan 125 euroa muutaman mainitsemattoman cd:n kera. Vinyylejä on saatavilla silloin tällöin mutta viime vuosina tarjonta on ollut heikohkoa. Jäljelle jäi vielä kiekkoja mm. Steeleye Spanilta, James Brownilta, Steely Danilta, Bowielta, Santanalta, Eric Claptonilta ja muutamalta muultakin melko tunnetulta artistilta...

Ja jatkopostauksesta seuraavalta päivältä. Kommentoija oli maininnut serendipiteetin:

 Juu, käsite on tuttu ja siitä osaksi on kyse. Kuitenkin esim. tämän viimeisimmän löydön yhteydessä tiesin mielessäni että siellä minne menen on varmasti jotain kiinnostavaa. En yleensä usko mihinkään yliluonnolliseen mutta tämän täytyy olla poikkeus. Olen myös havainnut, että kun vaikkapa vinyyliä tai vintagelaitteita on riittävästi, ne alkavat vetää toisia vinyylejä ja vintagelaitteita puoleensa...

Lisään vielä että toinen menestyksellisen keräilyn edellytys on tehokas jalkatyö, niin virtuaalinen kuin fyysinenkin. Pitää kierrellä koko ajan niissä paikoissa joissa keräilykohteita saattaa liikkua ja aina lopulta löytää jotakin. Itselläni tämä on jäänyt vähälle koska keräilybudjetti on kapea ja siitä iso osa on parin viime vuoden aikana mennyt laitepuolelle. Aina silti jotain tulee ostettua joskin enimmäkseen vain yksittäisiä kappaleita, isoja eriä harvemmin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti