lauantai 20. syyskuuta 2014

Piti harjoittaa rasiarumbaa...

Seuraava postaus on alunperin julkaistu Hifiharrastajat-forumilla useammassa osassa 2-3. helmikuuta 2011:

Parin viime päivän aikana vuoden ajan ankarassa käytössä ollut Denon DL-103 on alkanut tuottaa selvää säröä vasempaan kanavaan joten ajattelin testailla Garrardissa muita käsillä olevia rasioita kolmella käytettävissä olevalla rasiakelkalla. Aluksi piti asentaa hyvin vähällä käytöllä ollut perus-Nagaoka eli pyöreäprofiilinen MP-100, jonka olen ajatellut laittaa sinkkupyörittimenä toimivaan automaatti-Dualiin kunhan saan sen kunnolla huollettua. Mutta, kaikki muut hallussani olevat rasiat löytyivät juuri sieltä mistä pitikin. Nagaoka vain on kadonnut jäljettömiin. No kai se vielä joskus jostain ilmaantuu...

OK, seuraavat mahdolliset ovat Goldring 1012, Shure V15 III, Empire 888P ja Pickering XV15-625E plus pari muuta. Shure ja Goldring ovat tällä hetkellä kiinni muissa soittimissa mutta ajattelin että yleisempikin rasioiden uusjako olisi paikallaan jo ihan siksikin että pysyn puuhassa. Goldringissä on jo aika paljon ajettu neula mutta kaikkiin muihin löytyy uudet käyttämättömät tai lähes käyttämättömät. Jääkö mikään näistä pitemmäksi aikaa SME 3012:n nokalle, sitä en vielä osaa sanoa mutta tuskin näistä kuitenkaan lopullista ratkaisua löytyy. Joskus kesän alkaessa (jolloin taas rupeaa olemaan vähän rahaakin) on tarkoitus kiivetä ylöspäin rasiahierarkiassa mutta mitään päätöksiä en vielä ole tehnyt. Mielessä ovat kuitenkin käyneet mm. sellaiset merkit kuin Benz, London, Lyra, Nagaokan paremmat rasiat ja eikö Denonkin tuonut juuri markkinoille jonkun vuosijuhlamallin? Budjetti tulee olemaan jossain tonnin hujakoilla. Saa nähdä mihin suuntaan tässä tulee käännyttyä.

Harjoitus jatkui seuraavana päivänä:

Etsitty Nagaoka löytyi sekin sitten lopulta mutta päätin kuitenkin ensiksi asentaa tuon Empiren kun se on kokonaan kuuntelematon. Se tuli alunperin haltuuni muutama vuosi sitten Luxor HF-153:n mukana ja sain sittemmin hankittua siihen uuden neulan. Rasia on nyt kiinni SME:n omassa perinteisessä kelkassa ja pian äänivarren päässä. Mikään näistä käsillä olevista rasioista ei ole ainakaan paperilla paras mahdollinen valinta suhteellisen raskaaseen SME:hen mutta Empire vaikutti lähinnä sopivalta joten aloitan siitä. Palailen aiheeseen myöhemmin.

Ja vielä, saman päivän iltana:

 Tuli mutkia matkaan, niin kuin aina. Ensinnäkin olin tuon kelkan ostanut erikseen, Itse varsi tuli ilman kelkkaa ja on varhainen versio, jossa varren päässä olevaa painoa ei voi siirtää pitkin vartta eteenpäin (kuten tästä kuvasta käy ilmi). Tämä siis tarkoittaa käytännössä sitä, että vaatii painavan rasian/kelkan. Oletettavasti noiden varhaisten pitkien varsien päässä oli lähes aina Ortofon SPU, jonka tuonaikaiset versiot ovat hyvin raskaita koskan varren päässä oli paitsi rasiaa niin myös sen takana pieni step up -muuntaja. Tuota SME:n omaa kelkkaa en ole koskaan käyttänyt ja rasia sojottaa sen kanssa taivasta kohden vaikka laittaisi kelkkaan lisäpainoksi aika paljon sinitarraa.

Denonin kanssa on ollut käytössä jo itsessään 16 grammaa painava Orsonic-kelkka ja tarkoitukseni oli jättää Denon toistaiseksi siihen mutta nyt ei auta muu kuin ottaa se irti ja vaihtaa tilalle joku noista muista rasioista, joka taitaa nyt sittenkin tulla olemaan Nagaoka. Testaan Empirea myöhemmin Connoisseur BD2:ssa. No niin, tämmöistä. Takaisin sorvin ääreen.

Tuntia myöhemmin:

No niin, kyllä tuo Nagaoka hyvin pelittää, joskin lopulliset säädöt ovat vielä hieman hakusessa. Pikakuuntelulla selvästi kovempi ja rokkaavampi soundi kuin Denonissa, siis menettelee nyt ainakin muutaman päivän.

Ja lopulta:

Ja sekavammaksi vain käy. Tietenkin käytin eBaysta ostamaani SME:n omaa kelkkaa joskus vuonna 2007, jolloin siinä oli Denon DL-103R mutta silloin oli kelkassa myös SME:n oma lisäpaino ja sinitarraa. Tuon olin tosiaan kokonaan unohtanut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti