lauantai 20. syyskuuta 2014

Lenco L70 äänivarren säätö

Seuraava postaus on alunperin julkaistu Hifiharrastajat-forumilla 6. helmikuuta 2011: 

(Huom. 20.9.2014: Tämä postaus oli vastaus erään jo kauan sitten kadonneen eBay-linkin innoittamaan kysymykseen otsikon säädöistä eli "Mites tuon Lencon äänivarren tasapainotus toimii? Noista kuvista en oikein tajua. Kai siinä on jokin vastapaino.") 

Ei siellä ole mitään vastapainoa. Siellä on jousi. Oikea neulapaino säädetään kääntämällä varren takaosassa olevaa nuppia. Rakenteesta johtuen ei sivuttaisvedon poisto ole edes mahdollinen tai on ainakin hyvin hankala toteuttaa. Myöskään rasiaa ei ole mahdollista liikuttaa kelkassa joten käytännössä neulapaino on ainoa asia, joka on säädettävissä eikä tiettävästi mikään tunnettu rasia asetu aivan oikein. Kaikesta tästä seuraa että ainoastaan suhteellisen raskaalla (yli 2 grammaa) toimivat pyöreähiontaista neulaa käyttävät rasiat ovat mahdollisia. Denon DL-102 monorasia toimii oikein hyvin, samoin DL-103 ja Nagaoka MP-100 (näistä on omaa kokemusta) samoin kuin kuulemma monet vuosikymmenten takaiset raskaanpuoleiset vintage-rasiat.

Lenco L70 on siis oikeastaan vain ja ainoastaan vintage-entusiasteille. Varren voi tietysti vaihtaa johonkin muuhun saman asennusmitan omaavaan mutta L70 on sen verran harvinainen ja nousemassa arvossaan että minusta sille ei pidä tehdä mitään kirurgisia toimenpiteitä. Modailemiseen tulisi mieluimmin käyttää malleja L75 tai L78, jotka käyttävät samaa koneistoa ja ovat suhteellisen yleisiä. Lenco Heaven -forumilta löytyy näistä aiheista paljon lisää:

http://www.lencoheaven.net/forum/index.php

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti