lauantai 16. elokuuta 2008

Lisää Luxoria osa 2

Luxor 4221:n testaus ja tutkiminen jatkuu. Otin sen työpöydälle, tutkin hieman pyörityskoneistoa ja otin muutaman valokuvan.


Isompi kuva


Isompi kuva


Isompi kuva


Isompi kuva


Isompi kuva


Isompi kuva

Näissä siis ensin yleiskuva ja sitten sama levylautanen pois nostettuna. Kahdessa seuraavassa on vetohihna ja välipyörä sellaisena kuin ne näkyvät nostamatta sisempää lautasta pois tieltä. Olisin nostanut mutta sitä pitää kaksi korvaketta joiden ruuvit olivat niin tiukalla että en saanut niitä hievahtamaankaan. Täytynee hankkia parempia työkaluja. Seuraavana äänivarsi nähtynä takaviistosta. Näyttää siltä että VTA ei ole ainakaan helposti säädettävissä. Viimeisessä kuvassa vielä soittimen valmistusnumerolaatta tai pikemminkin -tarra.

Tätä kirjoittaessani olen pyörittänyt Luxorilla musiikkia. Nyt on toinen albumi menossa eikä vielä ole ilmaantunut mitään korvinkuultavaa ongelmaa mutta katsotaan. Joka tapauksessa olen paikantanut varaosalähteen eli vanhan tutun Svalanderin Ruotsissa. Pistän tilauksen vetämään kunhan tiedän mitä tarvitsen, uuden hihnan nyt ainakin.

Ja sitten muutama sana siitä tulossa olevasta Luxorista. Olen luultavasti tunnistanut sen pyörityskoneiston alkuperän. Sen moottori muistuttaa suuresti saksalaisen Perpetuum Ebnerin 60-luvun pyörittimissä (esim. tässä) käytettyä. Näissäkin oli lyhyt hihna, joka edelleen pyöritti välipyörää. Kuinka samanlainen tämä Luxor on, siitä en vielä ole täysin varma koska en ole nähnyt valokuvia päältä ilman levylautasta.

Perpetuum Ebnerin kuvitettu varaosaluettelo (täällä kuvia PE:n moottoreista)

Lopuksi vielä pari linkkiä Luxorin historiaan:

Defunct Audio Manufacturers
Sagan om Luxor
HIFI4ALL.DK Forum (pohjoismaisilta forumeilta löytyy varmaan lisääkin kunhan ehdin etsiskellä)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti