Hifiharrastajien Paras vintage vinyylisoitin -ketju hyppäsi jokunen viikko sitten ainakin hetkeksi vanhoista huippusoittimista vanhoihin levysoitinkaappeihin, minulle kuin tilauksesta sillä löysin juuri samoihin aikoihin sellaisen ainakin lievästi kiinnostavalla pyörittimellä.
Ensin vähän taustahistoriaa. Toissa kesänä hankin 50-60-lukujen vaihteen Delphon-merkkisen levysoitinkoneiston, teetin siihen plintin ja hankin äänivarren. Projekti on sittemmin ollut loppuunviemistä vaille (suunnilleen yhden päivän työt jäljellä) kun ei oikein ole henki ollut päällä. Aiheesta kirjoitin tähän samaiseen blogiin mm. täällä ja täällä.
Ja se uusi löytö, laitetaan kuvia, ensiksi itse kaappi:
Ja sama avattuna, kuvassa takaseinä irroitettuna joten näkyy läpi. Valkoinen puru alahyllyillä on styroksia kaapin pakkausmateriaalista:
Oletin että kaapissa olisi lähes samanlainen Delphon-koneisto kuin jo ennestään omistamani mutta takalevyn irroittamisen jälkeen muuttui vielä hiukan kiinnostavammaksi:
Isompana
Näytti siltä kuin kaappiin olisi tungettu pelkän koneiston sijasta kokonainen pyöritin plintteineen kaikkineen kuten olikin:
Isompana
Soitin on päällisin puolin kovia kokenut. Äänivarsi on poikki eli täysin tuhoutunut ja levymatto on vielä huonommassa kunnossa kuin aikaisemmassa Delphonissani. Laitetaan vielä kuva ilman levylautasta:
Isompana
Itse koneisto näytti oikein hyväkuntoiselta (kuvia ehkä myöhemmin). Suurin ero aikaisempaan yksilöön on se että erillistä käynnistyskytkintä ei ole vaan tämä peli on käynnistynyt monen halpispyörittimen tapaan äänivarresta kääntämällä sitä oikealle. Laitteen täsmällinen tyyppimerkintä on valmistusnumerolaatan mukaan Delphon GS1.
Mitä sitten aion tehdä tällä rotiskolla? En tiedä teenkö ihan heti mitään. Se on kyllä kunnostettavissa ja tuon katkenneen muovivarren paikalle on periaatteessa asennettavissa mikä tahansa Ortofonin 212-millinen äänivarsi. Luulen myös että tuon voisi myydä eBayssa kohtuullisella voitolla sillä Delphonit ovat melkein mallista riippumatta nousseet arvoon arvaamattomaan sen jälkeen kun niitä lyhyesti esiteltiin Joachim Bungin Swiss Precision -kirjassa. Tässä tämänhetkisiä hintapyyntöjä, menevätkö kaupaksi noilla hinnoilla, se on tietysti ihan toinen juttu.
Seuraava aamupäivä meni kaapin kunnostukseen eli rulot toimimaan sutjakkaasti, takaseinä takaisin paikoilleen, suurin osa vääntyneistä tukivanereista pois alahyllyltä ja yleispuhdistus. Kaappi löysi heti paikkansa ja palvelee nyt kaikenkokoisten levypussien ja muutamien vinyylien säilytyksessä. Sen päällä on puhtaasti koriste-esineenä sinänsä täysin toimintakuntoinen Luxor 4598W viritinvahvistin 1960-luvulta ja Godzilla.
Että tämmöistä hullutusta tällä kertaa. Piti ostaa kun halvalla sai.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti